CNG Češka

CNG Češka

U Češkoj Republici, prema podacima iz januara 2014. godine, više od 6700 vozila koristi CNG kao pogonsko gorivo. Među tim vozilima ima oko 430 autobusa i 60 kamiona. To je 2500 vozila više nego prethodne godine. U 2013. potrošnja CNG-a je iznosila skoro 22 miliona m³, što je porast od skoro 44% u odnosu na prethodnu godinu. Unazad 5 godina potrošnja CNG-a u Češkoj se povećala 3 puta! Prema podacima Eurogas-a, potrošnja CNG-a u Evropi bi do 2035. godine trabalo da se poveća čak 7 puta!

Do januara ove godine, u Češkoj su postojale 52 javne stanice za punjenje metana, a očekuje se otvaranje još 45 stanica do kraja godine (kompanija E.ON planira otvaranje 12-14 stanica, VEMEX oko 10, VITKOVICE planira izgradnju više od 20 stanica i RWE planira otvaranje tri stanice…). Ciljevi nacrta EU direktive, koja predviđa izgradnju infrastrukture za alternativna goriva, sa posebnim osvrtom na CNG, su od strane Češke Republike ispunjeni. Pored toga, po prvi put se pokreće i pitanje LNG-a, i to u vidu studije o izvodljivosti.  Asocijacija gasnih vozila, članica NGVA Evrope (Natural Gas Vechicles Association) učestvuje u multinacionalnom projektu pod nazivom „LNG Masterplan Rajna-Majna-Dunav“.

 lng-masterplan

Transportne kompanije u Češkoj se sve češće odlučuju za kupovinu CNG autobusa, koji im donose uštedu od deset miliona Kruna godišnje. Češko ministarstvo za zaštitu životne sredine je najavilo subvencije, koje bi trebalo da iznose milijardu Kruna, namenjene trima regionima (kao deo operacionalnog projekta “Enviroment”) i tim sredstvima bi trebalo da se zamene stari autobusi (koji su najveći emiteri izduvnih gasova) sa novim, ekološki nastrojenim, autobusima na CNG. Sredstvima iz subvencija će se obezbediti kupovina više od 200 autobusa i pratećih gasnih stanica, što će povećati broj CNG autobusa za 50%. Samo sa ovim projektom, potrošnja CNG-a porašće za 20% od ukupne potrošnje. Gasna Asocijacija Češke pozdravlja ovaj akt, jer će se na ovaj način pokriti 85% troškova izgradnje infrastrukture koja je neophodna. Takođe, sva nadležna Ministarstva (Saobraćaja, Industrije i Životne sredine) u svojim planovima imaju program podrške za CNG u periodu od 2014 do 2020. Valja pomenuti i to da će se u maju 2014. na tržištu pojaviti Škoda Octavia CNG. Ovo je važno za Češke korisnike, jer Škoda drži značajnih 35% tržišta gasnih vozila i Octavia je najzastupljeniji automobil u Češkoj.

skoda octavia g-tec cng

Prema podacima ACEA (Evropska Asocijacija Proizvođača Automobila – prim.prev.), broj proizvedenih automobila u Evropi, unazad 6 godina je u padu. Međutim, u istom periodu broj proizvedenih automobila na metan u Evropi je u konstantnom rastu. Danas u Evropi postoji preko 1.85 miliona registrovanih automobila koje pokreće CNG. Ni Češka nije izuzetak – i u Češkoj raste broj automobila koja koriste metan. Mnoge velike kompanije kupuju ovakva vozila. Među njima su i Češka pošta, Vastrogasna služba i Gradska policija, dok druge kompanije kupuju CNG viljuškare za svoja skladišta.

Sve u svemu, CNG vozila u Češkoj čeka svetla budućnost!

izvor: NGVA Europe