MAGNA – Mila Blue

MAGNA – Mila Blue

PREDSTAVLJA INOVATIVNO KONCEPT VOZILO NA ŽENEVSKOM SAJMU – “GENEVA MOTOR SHOW 2014” - MILA Blue

Magna International Inc. je predstavila različitost mogućnosti kroz svoje MILA Blue concept vozilo. MILA Blue je lako inovativno vozilo A-segmenta, koje pokreće gas i koje emituje manje od 49g CO2 po kilometru.

MILA Blue, sedmo koncept vozilo MILA porodice, predstavlja novi, inteligentan dizajnerski pristup kod vozila male težine. Kao rezultat sofisticirane interakcije između optimalne strukture vozila i najnovijih dizajnerskih rešenja za redukciju mase vozila, kao i upotrebom novih materijala i naprednih tehnoloških rešenja, konceptom MILA Blue uspeli su da smanje masu vozila za 300kg u poredjenju sa prosečnim vozilima A-segmenta.

Prema rečima g-dina Günther Apfalter-a, Predsednika Magna International Europe: “Kako automobilska industrija nastavlja da traži rešenja koja su naklonjena zaštiti životne sredine, Magna nastavlja sa jačanjem svojih inžinjerskih sposobnosti, kako bi izašla u susret svojim klijentima i predstavila im rešenja koja odgovaraju njihovim potrebama. Sa MILA Blue vozilom, podvlači se tehnološka kompetencija u konstruisanju i izgradnji lakih vozila, što takođe doprinosi ispunjenju zahteva za globalnim smanjenjem emisije CO2.”

MAGNA INTERNATIONAL INC. - Magna Presents Innovative Lightweight

Mila Blue – Inteligentan dizajn

Ostvarenja koja se tiču redukcije težine koncept vozila MILA Blue, svoju osnovu imaju u holističkom pristupu inžinjerskom konceptu koji se oslanja na tri glavne tačke:

  • Funkcionalna integracija – na primer, zamena plastičnog enterijera strukturalnim delovima koji su posebno dizajnirani, sa laminiranim, vizuelno atraktivnim spoljnim površinama;
  • Zamena materijala – multi-materijalni pristup koji uključuje upotrebu aluminijuma, magnezijuma i kompozitnih materijala, kako bi se napravili ekonomični, inovativni i laki moduli;
  • Redukcija – izrada manjih, lakših komponenti, dok se sa druge strane održava funkcionalnost i performanse;

Magna-Mila-Blue-Concept07

Koncept alternativne vožnje

MILA Blue koristi alternativni sistem pogona, hibrid CNG-a koji ostvaruje emisiju CO2 manju od 49g po kilometru. Pogon na biogas, umesto prirodnog gasa deriviranog iz fosilnih goriva, može dodatno smanjiti emisiju štetnih gasova na čak 36g CO2 po pređenom kilometru. Motor sa unutrašnjim sagorevanjem uparen je sa automatskom manuelnom transmisijom i starterom generatora koga pokreće kaiš. Zahvaljujući smanjenju ukupne težine vozila, “kreni-stani” režim vožnje i krstarenje brzinom do 30 km/h se može obavljati korišćenjem integrisanog 12–to voltnog elektromotora sa ugrađenim “start-stop” sistemom.

Primamljiv dizajn

Najnoviji dizajnerski koncept, MILA Blue, prevodi laki inovativni dizajn u vredno iskustvo. Četvrorosed sportskog dizajna kombinuje estetiku i tehnologiju stvarajući nedvosmislenu stilsku formu koja predstavlja svetlost i aerodinamiku. Specifičan oblik bočnih prozora omogućuje svetlosti da prodre budoko u kabinski prostor i osvetli deo krovnih površina. Karakterističan oblik vozila ima notu vanvremenske elegancije i otelotvoruje pokret, čak i kada vozilo miruje. Obojen u svetlo metalik plavu boju, simbolizuje čistoću i ističe naklonost prema održivom razvoju, kakav je i sam koncept ovog vozila.

mila_blue_6

Izvor: Magna International