REPSOL I FIAT O PROMOVISANJU UPOTREBE AUTOGASA U PORTUGALU

REPSOL I FIAT O PROMOVISANJU UPOTREBE AUTOGASA U PORTUGALU

Repsol i Fiat su u Portugalu potpisali sporazum o promovisanju prodaje vozila koja pokreće autogas. Sporazum su potpisali g-din Antonio Valcarcel, Generalni Direktor Repsol Gas Portugala i g-din Pedro Serrador, Menadžer Fiat-a u Portugalu.

Repsol je trenutno vodeći distributer autogasa na Iberijskom poluostrvu, sa preko 50 gasnih stanica samo u Portugalu, a Fiat je evropski lider u promovisanju i komercijalizaciji vozila na autogas i ima bogato iskustvo naročito u Italiji, gde više od 1.7 miliona vozila koristi autogas kao pogonsko gorivo.

Do povećanja interesovanja za autogas u Portugalu došlo je, pre svega, zahvaljujući ekološkim i ekonomskim interesima – autogas je 40% jeftiniji nego konvencionalna goriva i omogućava smanjenje emisijie CO2 i zagadjenja vazduha. Takodje, zakonodavci su odnedavno ukinuli zastarelu i nepotrebnu zabranu parkiranja vozila koja koriste autogas u podzemnim garažama, što je još više podstaklo interesovanje za ova vozila.

Do 2012. godine, u Portugalu je bilo oko 45 hiljada vozila koja koriste autogas, što pokazuje porast od 10-ak % u odnosu na 2011. godinu.

fiat 500 abarth