Cavagna Group trijumfuje na Svetskom Šampionatu FIA Kupa Altenativnih energija

Cavagna Group trijumfuje na Svetskom Šampionatu FIA Kupa Altenativnih energija

Cavagna Group, koja je član *WLPGA i član Saveta Industrija, je sa svoja dva Abrath-ova Fiat 500, koje pokreću LPG i CNG (jedan pokreće LPG a drugi CNG), osvojila FIA Svetski Kup 2013 Alternativnih energija i to zahvaljujući poenima koje su osvojili u Eko-reli-ju.

Osmi Eko-reli „Republika San Marino – Vatikan“, poslednja trka u Svetskom Kupu Alternativnih energija, koji se održao u oktobru 2013., obezbedio je ekipi Cavana Group-e Šampionsku titulu u oblasti proizvođača motora.

Nakon 46 godina, od kada su postigli poslednji svetski uspeh, veoma je značajno to što je legendarni Abarth osvojio Svetski Kup zahvaljujući Cavagna – Bigas Fiat 500 pogonskom sistemu.

Ovaj šampionat je najznačajniji događaj u svetu automobilizma koji promoviše upotrebu alternativnih goriva. U suštini, osnovni cilj postojanja ovog šampionata, pored toga što je značajan sportski događaj, je da pokaže i dokaže da su performanse ovih automobila na istom nivou kao kod običnih automobila koje pokreće benzin. Oni omogućavaju sjajne performasne pri manjoj potrošnji goriva.

Kup „alternativnih energija“ je isključivo namenjen vozilima koja ne zagađuju okolinu, a ipak su skladu sa duhom motosporta: testiranje tehnologije kroz sportska takmičenja. Takođe, na trkačkim stazama se publici prikazuje adaptabilnost ovih vozila koja je namenjena svakodevnoj upotrebi.

Ova serija ima veoma značajno ime „Stopama Sv. Franje“, ukazujući na ekološki duh i bliskost prirodi koju poseduje Eko-reli. Trka je krenula iz San Marina, prolazeći kroz centralnu Italiju, pored gradova San Leo, La Verna, Arezzo, Assisi, Civita Castellana, Rima i Trga svetog Petra u Vatikanu. U trci je učestvovalo nekoliko kategorija vozila. Vozila na LPG i CNG, hibridna vozila, hidro CNG i biodizel, dok su ekipe bile sačinjene od  veterana u merenju vremena i čitanju mapa, novinara i navijača.

Ekipu Cavagna Gruop-e činili su Massimo Liverani, Valeria Strada i Nicola Ventura. Monica Porta se klasifikovala osvajajući dve vodeće pozicije, što je čist dokaz snage koja je zaradila svetske lovore.

(izvor: www.worldlpgas.com)

cavagna group

fiat abarth 500

fia kup 2013