Kamioni budućnosti

Kamioni budućnosti

Kamioni budućnosti će biti više energetski efikasni, imaće manju emisiju štetnih gasova, moći će da koče i da se zaustave kao putnički automobili i delimično će sami automatski kontrolisati vožnju kako bi sprečili saobraćajne nesreće i kako bi uopšteno doprineli bezbednosti u saobraćaju. Tako bar kažu predstavnici Evropske komisije, Evropskog Parlamenta, predstavnici kompanije Daimler i UPS (United Parcel Service) na simpozijumu ACEA (Asocijacija Evropskih Proizvođača Automobila) „Kamioni budućnosti“ održanom u Briselu 05. decembra 2013. godine.

Program je otvoren impresivnom reklamom za VOLVO kamione, popularizovanom na internetu, u kojoj Jaen Claude Van Dam pokazuje (i dokazuje) stabilnost i preciznost novog VOLVO-ovog sistem upravljanja.

Nekoliko ključnih sistemskih poruka izrodilo se iz početne diskusije:

- Connie Hedegard, član Evropske Komisije za klimatske promene izjavila je da propisi moraju da budu predvidivi. Proizvođači kamiona (proizvođači originalnih delova i opreme) će se složiti da, dok čekaju moguće propise koje se tiču ograničenja emisije CO2 za teretna vozila, da bi oni trebali da se u osnovnom približe i izjednače sa ograničenjima koja važe za putnička vozila.

- Jos Debeke, Generalni Direktor „Climate Action“-a dodao je “da je smanjenje upotrebe fosilnih goriva put kojim treba ići“.

Diskusijom su, očekivano, dominirali problemi vezani za dizel i mogućnost postizanja veće energetske efikasnosti dizela, istovremeno sa smanjenjem nivoa emisije štetnih gasova. Međutim kada je došao red na pitanja i odgovore, pitanje koje je otvorilo raspravu je: „Koje gorivo je budućnost za kamione u budućnosti?“

Odgovori, koji su uglavnom stizali od g-dina Wolfganga Bernharda, člana borda direktora Daimler/AG Daimler Trucks i g-đe Cindy Miller, Predsednice UPS-a (United Parcel Service Europe), navodili su priču na električna vozila i vozila koja pokreće gas.

G-din Bernhard je u prvom obraćanju Komisiji rekao da neće biti lako ostvariti emisije niže od onih koje propisuje EURO VI standard. „Posle 2020.“ dodaje „neće biti mnogo toga što možemo da uradimo kako bi smanjili nivo CO2“.

kamion cng

Što se tiče električnih vozila, direktor Daimler-a je obznanio „da su ok, ali za kamione, težina baterije, veličina i ukupni troškovi nisu ni blizu onoga što njima treba. Troškovi moraju značajnije da padnu“ ukoliko se želi da elektična vozila postanu popularna i prihvatljiva za proizvođače i vlasnike flota.

Zatim se tok rasprave preokrenuo u pravcu gasa.

„Gas dobijen od uljnih škroljaca može da prekrene celu priču. To je šansa za smanjenje emisije CO2“. G-din Bernhard je rekao da u Daimler-u ispituju mogućnosti upotrebe i CNG-a(metan) i LNG-a(tečni metan). Ta kompanija trenutno proizvodi „teškaša“ Mercedes Economic koga pokreće i CNG i LNG. „Rezervoari (na vozilu) moraju da budu lakši i manji, nešto što bi bilo pun pogodak. Imamo automobile i kamione koji troše gas, ali pravi izazov je napraviti rezervoare koji neće biti toliko skupi“: Sumirao je svoje reči dodajući: „Kada talas krene, mi ćemo biti spremni da ga uhvatimo, a ne da nas potopi!“

LNG UPS

Cindy Miller iz UPS-a je prikazala značajan uvid u posao vođenja velike internacionalne flote sa preko 96 hiljada vozila i 2745 vozila koja koriste alternativne energente uključujući 1000 kamiona koje pokreće LNG u SAD-u koji se snabdevaju na 13 gasnih stanica. UPS je najavio investiciju vrednu 50 miliona dolara, u otvaranje 9 novih stanica za punjenje LNG-om, kao podršku za dalji razvoj svoje LNG flote. Međutim, uprkos tim ulaganjima, dodaje, „LNG je putujuća laboratorija. Još uvek nije ni dovoljno razvijen niti dovoljno pouzdan. Trajnost i energetski kapacitet su i dalje nepoznanice“. Osvrnula se i na UK (Ujedinjeno Kraljevstvo), „koje koristi sve više biogasa, od jednog ali vrlo pouzdanog distributera“ i dodala je kako bi u UPS-u „voleli da se u Evropi više koristi biometan“.

G-đa Miller je zaključila svoje izlaganje iskazujući primedbu na propise u EU govoreći: „Veliki problem su porezi. LNG treba oporezivati jednako kao i dizel.“

Problem nejednakog oporezivanja postoji u SAD-u gde se dizel i LNG oporezuju po stopi od 24.3 centa po galonu. Međutim, pošto je za dobijanje iste količine energije od 1 galona dizela potrebno 1.7 galona LNG-a, rezultat je to da je LNG oporezovan 70% više nego dizel. NGVA (Asocijacija Gasnih Vozila Amerike – prim.prev.) lobira kod Nacionalne Konferencije za težine i merenja, regulatorno telo zaduženo za preciznost markiranja goriva i merenja, da dozvoli upotrebu DGE (Dizel Galon Ekvivalent) za LNG koji će se točiti na stanicama kako bi trošak prikazan mušterijama reflektovao precizan energetski odnos, koji će jasno pokazati da je LNG jeftiniji od dizela. Ovakav pristup bi trebalo primeniti i na gasnim stanicama u Evropi, bez obzira da li se radi o CNG-u ili LNG-u.

lng kamioni

Kako „kamion budućnosti“ počinje da se kreće „izvan skupštinskih trasa“, jasno je da će u skorijoj budućnosti LNG doživeti ekspanziju. Prema velikom varijetetu klijenata, koji su pioniri LNG transporta, ostaju neka nerepena pitanja, a među njima i ova: viša početna cena kamiona koji koristi gas kao pogonsko gorivo; komplikovaniji proces punjenja gorivom, obzirom da LNG postiže određenu temperatutu svaki put kada se pretače iz jednog rezervoara u drugi; i ostaje pitanje ispuštanja i eventualne eksplozije LNG-a, koje može biti izazvano dužim periodom nekorišćenja vozila ili skladištenjem velike količine goriva na gasnim stanicama. Međutim, pošto sve više kamiona koristi LNG kao pogonsko gorivo, ni jedno od ovih problema nije nepremostivo. Sa adekvatnim znanjem, obukom i nešto iskustva, jasno je da će LNG dokazati svoju pouzdanost!

izvor: „Time for Gas“ III – IV 2014