Landi Renzo: Istorijat svetskog autogas giganta

Landi Renzo: Istorijat svetskog autogas giganta

Landi Renzo S.p.A. jedna je od vodećih svetskih kompanija koja kotroliše više od 30% tržišta u oblasti alternativnih LPG i CNG automobilskih sistema i komponenti.

Kompanija je osnovana davne 1954. kada je Renzo Landi sa svojom suprugom Gioanninom Domenichini osnovao kompaniju „Officine Meccaniche Renzo Landi“ u oblasti Reggio Emilia, i tada je bio jedini proizvođač miksera (mešača) za gas, posebno dizajniranih za sve vrste vozila.

Prodaja na domaćem (italijanskom) tržištu neprestano je rasla, pa je tokom 1963. i 1964. godine kompanija počela da izvozi svoje proizvode na tržišta Japana, Francuske, Belgije i Holandije.  Tržište se otvaralo i na području Istočne Evrope, Indije, ali i Južne Amerike.

Neočekivano, 1977. Renzo Landi umire i upravljanje kompanijom nastavlja njegova supruga i njihov sin Stefano, koji 1987. postaje izvršni direktor. Tada kompanija postaje akcionarsko društvo i istovremeno „nova“ kompanija Landi Renzo S.p.A. dobija sadašnji naziv.

landi renzo plin

Zatim, 1993. postaje industrijska grupa, kada je preuzela i Landi Srl i Eurogas Holding, holandsku kompaniju koja je bila prisutna na istom tržištu. Grupa je 1999. godine otvorila ogranak u Poljskoj pod nazivom Landi Renzo Polska S.p.Z.o.o.

Naredne godine, kompanija kupuje firmu Med S.p.A. u Reggio Emilija, a 2001. godine 70% kompanije Eurogas Holding B.V. biva prodato i kompaniju Eurogas Utrecht B.V. kupuje sestrinska firma Landi International B.V.

Novo sedište, arhitektonski potpuno inovativno, koje treba da predstavlja tehnološku razvijenost kompanije i njen pogled na budućnost, biva otvoreno 2001. godine u mestu Cavriago di Reggio Emilia.

Proces internacionalizacije kompanije nastavlja se otvaranjem ogranaka u Brazilu 2003., u Kini 2005. i u Pakistanu 2006. godine. Te godine osnovan je i LANDIRENZO Korporativni Univerzitet – Centar za ideje i razvoj ljudskih resursa Landi Grupe, kako bi se prebacio fokus kompanije na održivu mobilnost.

Kompanija se polako širi i 2007. godine otvara ogranak Landi Renzo Pars u prestonici Irana, Teheranu.

Landi Renzo sistem kvaliteta je od 1996. godine sertifikovan sa ISO 9001 i nagradjen je sa ISO/TS 16949 sertifikatom, specifičnim za automobilsko tržište. Od 2001. godine unapređeni sertifikat ISO 9001 primenjuje se širom njihove mreže u Italiji, čime potvrdjuju da je standard kvaliteta našao potpunu primenu u njihovoj kompaniji.

Juna meseca 2007. kompanija debituje na Italijanskoj berzi. Ovaj važan korak podstakao je dalji rast i razvoj kompanije i obezbedio transparentnost poslovanja, ističući reputaciju Landi Renzo grupe na tržištu i njihovu saradnju sa prestižnim kompanijama i dobavljačima širom sveta.

Namera je bila da se ubrza razvojni proces u sektoru alternativnih energija, oblasti koja zahteva velike investicije kako bi se istražio glavni pokretač razvoja.

Oktobra 2008. godine napravljen je još jedan važan korak na putu ka osvajanju svetskog tržišta: preuzimanje treće autogas kompanije u svetu – Lovato gas-a.

 Godinu dana kasnije, septembra meseca, otvaraju još jedno predstavništvo, Landi Renzo RO u Bukureštu.

U protekle dve godine došlo je do nabavke AEB Tehnologije i preuzimanja američke kompanije Baytech, kao i otvaranja dodatnih podružnica u Rumuniji, Venecueli, Argentini, Indiji i SAD-u.