PROJEKAT „SPREMAN ZA LNG”

PROJEKAT „SPREMAN ZA LNG”

DNV (Det Norske Veritas) klasifikaciono udruženje nudi brodovlasnicima podršku, kako bi njihovi novoizgrađeni, ali i postojeći brodovi, bili „ LNG spremni“ sa klasom dizajna koja je odobrena, kada za to dodje vreme, za jednostavnu konverziju na LNG tehnologiju. Ova služba omogućava vlasnicima brodova i jahti da naprave pametan izbor i uz minimalne investicije budu spremni kada skladištenje LNG-a bude široko rasprostranjeno.

Vlasnicima plovila se pruža podrška kroz sve faze procesa i odlučivanja kako bi bili spremni da ispune IMO (International maritime organisation – Svetska pomorska organizacija) standarde u vezi emisije štetnih gasova, koji stupaju na snagu 2015. godine. Postoje tri očigledna tehnološka rešenja za ispunjenje zahteva koje postavlja ECA (Emission Control Area – Oblast Kontrole Emisije izduvnih gasova): ugradnja četki, prebacivanje na gorivo sa niskim nivoom sumpora ili upotreba LNG-a kao goriva i instaliranje gasnih agregata.  Alternativna goriva poput metanola i biogoriva takođe su u fazi razvoja.

„Svaka od ovih opcija sa sobom nosi neke neizvesnosti, na primer, relativnu nerazvijenost određenih tehnologija i uticaj tržišta na cenu pojedinih energenata. Ovi faktori se vezuju za specifična rešenja naročito komplikovana u ovom trenutku“ kaže Dr Gerd-Michael Würsig – Komercijalni direktor sektora za plovila koja pokreće LNG u DNV-u. „Najjeftinija rešenja mogu ispasti najmanje ekonomična opcija u dužem vremenskom periodu, pa je mnogo brodovlasnika sa pravom oprezna.“

DNV veruje da će mnogim vlasnicima brodova LNG biti dobro rešenje koje ispunjava zahteve u pogledu emisije SOx i NOx-a. Međutim, odgovarajuće rešenje zavisi i od vremenskog perioda koje vlasnik brodova razmatra, kaže Dr Würsig. Pogrešno tehnološko rešenje može doprineti kumulativnom rastu operativnih troškova koji se mere milionima dolara tokom radnog veka jednog plovila.

„Nekoliko stvari treba da se poklopi pre nego što počne da se ostvaruje korist od plovila pokretanih na LNG“ kaže Martin Wold DNV-ov Menadžer projekta „Spreman za LNG“. Vlasnici brodova bi trebali da potraže odgovore na sledeća pitanja: Da li se meni LNG kao gorivo finansijski isplati? Pod kojim uslovima to ima smisla u budućnosti? Da li je izvodljivo i praktično instalirati LNG sistem na moja plovila? „Mi svojim klijentima savetujemo da pristupe ovom problemu korak po korak, i ovo su pitanja na koja im dajemo odgovore u početnoj fazi ovog projekta“ kaže g-din Wold i dodaje da „Posle verifikacije finansijske atraktivnosti i tehničke izvodljivosti na najvišem nivou, prelazimo u detaljniju analizu i tehničke procene ukoliko klijent želi da nastavi sa projektom“.

spremni za lng

Iako nakon ispitivanja svih mogućnosti LNG deluje kao razumna opcija, vlasnici brodova i dalje mogu da budu rezervisani i neodlučni kada su u pitanju investicije u skupa tehnološka rešenja. Mogućnost da imaju brod koji je „LNG spreman“ daje im razumnu alternativu. „Da bi potvrdili da je brod spreman da koristi LNG kao gorivo, DNV nudi verifikaciju koncepta dizajna i potvrdu o uskladjenosti“, kaže Torrill Grimstad Osberg – šef odeljka za upravljanje kargom i cevne sisteme. „DNV pomaže da se identifikuju i ublaže rizici povezani sa dizajnerskim rešenjima, kako bi se osigurao razvoj bezbednog sistema od samog početka projekta“. DNV je već pružio usluge i osigurao spremnost za LNG brojnim klijentima širom sveta, koji su počeli da se spremaju za dolazeću 2015. godinu.

Peter Pospiech at April 25, 2013

Graph: courtesy of DNV