Dual fuel Tehnologija

Dual fuel Tehnologija

Razvoj ove tehnologije, naročito kada se radi o istovremenoj upotrebi dizela i TNG-a, pravi krupne korake unapred. Čini se da je ništa ne može zaustaviti. Od nedavno, kamionske stanice za punjenje TNG-om otvorene su u Nemačkoj.

Tečni naftni gas biva sve popularniji naročito kod špeditera i prevoznika. Unazad 2 godine, cena dizela je skočila od ispod 1 evra do skoro 1,5 evra za litar dizela, i kako stvari stoje, taj rast će se nastaviti. Ovo ne ide na ruku špediterima, naročito onima iz Nemačke, koji pored putarina imaju velike troškove za gorivo. TNG se javio kao pravo rešenje! Izdaci za gorivo su od 10 do 25% manji! Procenjuje se da u ovom trenutku preko 1000 kamiona pokreće ovaj „dvostruki“ režim.

CHM Trucktec kompanija je lider u ovoj oblasti, i ona je dokazala da, uprkos teškoćama, može da se bude uspešan na nemačkom tržištu. Ova kompanija je ispunila restriktivne zakonske uslove koji se tiču skupocenih testiranja (ETC, ESC i ELR testovi) i time dokazala da njihov Trucktec sistem karakterišu sjajni rezultati kada je smanjenje emisije štetnih gasova u pitanju. Emisija NOx je smanjena za 5%, C02 za 2.7%, dok se emisija čestica smanjila za oko 50% tokom „mešovite“ potrošnje.

Testiranja koja su sprovedena na TNO poligonu u Helmondu (Holandija) potvrdila su da je emisija štetnih gasova tokom „mešovitog“ rada značajno smanjena, kada se uporedi sa radom na dizel. Trenutno, instalacija ovog sistema je dozvoljena shodno odobrenju koje se izdaje posebnom procedurom u skladu sa paragrafom 70-o o saobraćajnim propisima, kaže g-din Marc Waigl – Izvršni Direktor kompanije Trucktec.

Izvesne pripremne radnje su neophodne kako bi se ispoštovala procedura na ovlašćenoj test stanici. Da bi se počelo testiranje, neophodno je izvaditi motor iz vozila, što stvara troškove u visini od 80 do 100 hiljada evra. Ovo je nepremostiva prepreka za veliki broj konkurenata Amberg kompanije. Uprkos tome, zaposleni u Trucktec-u ne kriju svoj optimizam i uvereni su da će ovaj sistem, iako je u razvoju, dati optimalne rezultate koje su već ostvarili na MAN, DAF, Scania i Mercedesovim motorima. Šta više, odlični rezultati koje su postigli na pomenutim testovima ohrabrili su nadležne da odobre upotrebu Trucktec sistema na teritoriji cele Nemačke. Kako je g-din Marc Waigl rekao: „Zahvaljujući rasprostranjenosti ovih merenja, računamo da ni u drugim zemljama neće biti problema sa dozvolama.“ U Holandiji se ovaj sistem koristi na kamionima koji koriste DG markere što ukazuje na korišćenje dvostrukog goriva (dizel/TNG).

Scania je jedan od proizvođača kamiona koji sarađuje sa CHM Trucktec kompanijom i nudi ugradnju dual-fuel sistema u dobro opremljenim radionicama. Pored pouzdanosti, garancija na vozila ostaje validna obzirom da mora da se obezbedi i garancija za gasnu instalaciju, zbog mogućih oštećenja koje može uzrokovati upotreba gasa. Više od 300 instalacija je montirano, i neka vozila koja su prešla preko 800.000 kilometara i dalje su potpuno operacionalna. Ako kao period amortizacije računamo 8 do 12 meseci, u zavisnosti od razlika u ceni između dizela i TNG-a, kao i u zavisnosti od cene same instalacije koja u proseku košta 5450 evra, troškovi konverzije se isplate vrlo brzo.

Dual Fuel tehnologija

Dual fuel tehnologija

Problem koji se javio vezano za gasne stanice za kamione koji rade u „dvostrukom“ režimu je rešen. Naftne kompanije su se udružile i osnovale brend „tankpool24“, sa namerom da se obezbedi punjenje TNG-om svim zainteresovanim klijentima, a naročito transporterima i špediterima, na preko 400 benzinskih pumpi. Nezavisno od toga što se dizel distribuira putem dispanzera visokih performansi, tankpool24 nudi dispanzere za TNG na 20 servisnih stanica. Gasne stanice napravljene samo za ovu namenu proizveo je PA Salzgitter, i njihov napredan dizajn omogućava protok velike količine goriva, što doprinosi uštedi vremena. Procenjuje se da će do sredine 2012. godine tankpool24 razviti svoju mrežu, koju će činiti 40 kamionskih stanica.

Pored pomenutog Trucktec-a, i kompanija Voltran je pionir u ovoj oblasti. Voltran-ov gasni sistem takođe je postao vrlo popularan, zahvaljujući svojim naprednim rešenjima, međutim, on je i skuplji što produžava period amortizacije. Prema našim saznanjima, postoji jako malo proizvođača gasne opreme za kamione, čija oprema može da se koristi u Nemačkoj. Među njima su Prins (Holandija), Freetron (Nemačka), kao i Gastronic (sa sedištem u Beču). Sve su razvile slične sisteme, koji za sada ostaju izvan nemačkog tržišta zahvaljujući propisima. Takođe, na sličnom sistemu radi i AC S.A. (Poljska) koja je započela rad na inovativnom sistemu u saradnji sa kompanijom Femitec (Nemačka). Projekat je još uvek u razvoju.

Sa druge strane, u Italiji se priča odvija u sasvim drugom pravcu. Proizvođač gasne opreme Landirenzo imao je neka rešenja za „dvostruki“ sistem koja su se pokazala uspešna. Školski autobus koga pokreće  mešavina dizela i metana (CNG) je već stavljen u upotrebu, i koristi se u mestu Carviago (severna Italija). Slična rešenja se očekuju i u Rimu za šta postoje planovi da se autobusi modifikuju kako bi koristili ovu „mešavinu“. Kako saznajemo od portparola kompanije, slična rešenja su izvodljiva i sa TNG-om, jer zakonska regulativa u Italiji nije toliko striktna koliko u Nemačkoj.

Primer: Volvo 400 sa ugrađenim metanom (CNG)