Repsol i renault podrzavaju prodaju autogas vozila

Repsol i renault podrzavaju prodaju autogas vozila

Repsol i renault podržavaju prodaju autogas vozila

Repsol i Renault Group iz Španije su potpisali protokol o ohrabrivanju prodaje vozila na autogas u Renault-Dacia koncernu.

Repsol, sa preko 300 servisnih stanica na kojima u svojoj ponudi ima autogas, će podržati Renault Grupu u Španiji sa svojim strategijama prodaje za LPG vozila, dok će renomirani proizvodjač automobila povećati ponudu ovakvih vozila u svom asortimanu.
– Autogas ili (automobilski) TNG je najrasprostranjenije alternativo gorivo koje se koristi u svetu. Pokreće gotovo 25 miliona vozila, od čega je 13 miliona samo u Evropi. U Španiji pokreće oko 37000 vozila.
– Autogas obezbedjuje uštedu od oko 40% u odnosu na konvencionalna goriva. I podržano je od strane španskih vlasti kroz plan PIVE 7 i PIMA Aire, zahvaljujući niskom stepenu azot-oksida, čestica i emisiji CO2.

Repsol i renaultRepsolov direktor proizvodnje TNG-a, Francisco Javier Villacorta, i direktor marketinga Renault Grupe za Iberijsko poluostrvo, François Grandjeat, potpisali su strateški sporazum kako bi promovisali prodaju vozila koja pokreće autogas u okviru Renault-Dacia grupe i kako bi podstakli posvećenost ovih kompanija da šire tržište vozila na alternativni pogon, počevši od juna 2014. godine.

Sa ovim novim dogovorom koji je postignut, Repsol koji je vodeći distributer TNG-a u Španiji, nudi sav svoj potencijal saradnji sa Renault Grupom, koja ima široku paletu vozila koja pokreće ovo alternativno gorivo poznatije kao LPG.

Repsol trenutno ima mrežu od preko 300 stanica za punjenje autogasom, koja se stalno širi za oko 100 objekata godišnje u Španiji. Pored toga, postoji još oko 300 stanica lociranih u okviru kompanija i profesionalnih organizacija koje takodje koriste ovaj alternativni energent za svoja vozila.

Renault-Dacia Grupa ima trenutno 7 modela dostupnih u Španiji koja koriste TNG: Renault Clio, Dacia Sandero, Logan, Logan MCV, Duster, Lodgy i komercijalna vozila Dokker i Doker Van.

“Sporazum potpisan sa Renault-om osnažuje posvećenost Repsol Grupe da u svojoj ponudi ima širok spektar čistih i efikasnih goriva po povoljnim cenama, ali i podržava i održivu mobilnost koja ispunjava potrebe naših klijenata”, rekao je Francisco Javier Villacorta.

“The agreement with Renault strengthens the Repsol Group’s commitment to offer a wide variety of clean and efficient fuels at a competitive price, as well as to sustainable mobility that meets the customers’ needs”, said Francisco Javier Villacorta.

François Grandjeat je naglasio da “Od kada su potpisali sporazum, Dacia LPG je u Španiji udesetostručila profit izmedju 2013. i 2014. godine, i nastavila je svoj rast i razvoj u 2015. godini. Na primer, vozilo Lodgy koje koristi LPG je povećalo prodaju za 28%, ali je postalo i “glavno” taxi vozilo sa učešćem na tržištu od 37% u tom sektoru. To je vrlo lepa vest koja samo podržava našu posvećenost ovoj vrsti tehnologije.”

Preko 37000 vozila na autogas u Španiji

Autogas (TNG) je najzastupljenije i naikorišćenije alternativno gorivo na svetu. Pokreće preko 25 miliona vozila, od čega je više od pola, 13 miliona, u Evropi. U Španiji TNG koristi nešto više od 37000 vozila.

Vozila koja koriste TNG obezbedjuju ekonomske i ekološke prednosti. Sa aspekta ekonomičnosti, upotreba TNG-a predstavlja uštedu i do 40% u poredjenju sa konvencionalnim gorivima. Pored toga, upotreba TNG-a pospešuje poboljšanje vazduha u urbanim uslovima zahvaljujući niskom nivou čestica i emisije azot-oksida (NOx). Takodje doprinosi smanjeju efekta staklene bašte zahvaljujući smanjenoj emisiji ugljen-dioksida (CO2).

Ove prednosti stavljaju ih na mesto alternativnih goriva sa najvećom podrškom od strane španskih vlasti, sa povraćajem poreza na ime IVTM (Impuesto sobre Vehículos de Tracción Mecánica – Porez na mehanički pokretana vozila, prim.prev.) i javnim grantovima iz planova PIVE 7 i PIMA Aire.

Autogas povećava životni vek vozila i sa svojom bi-fuel tehnologijom, vozilo čini svestranije i upotrebljivije. Ovi automobili poseduju dva rezervoara, jedan za benzin a drugi za TNG, koji se koriste isključivo prema potrebama vozača. Vozne karakteristike su identične kao kod drugih vozila, a vožnja je glatkija, sa manje vibracija i buke.

izvor: http://www.aegpl.eu/newsroom/10th-march-2015/repsol-and-renault-support-the-sale-of-autogas-vehicles.aspx